فرشته حسینی اظهار کرد: رویکرد پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی جهاددانشگاهی از سالهای گذشته، تلاش برای رفع چالشها و مشکلات امنیت غذایی کشور بوده است.
وی اظهار کرد: امنیت غذایی دارای چهار رکن فراهمی، سلامت، دسترسی و پایداری است که در همه این ارکان با چالشهای مختلفی در کشور روبرو هستیم. با توجه به تخصص و توانمندیهای موجود در پژوهشکده، تمرکز ما بر کمک به ارتقای امنیت غذایی در ارکان فراهمی و سلامت بوده است. در حوزه فراهمی، یکی از چالشهایی که صنایع تبدیلی غذایی کشور را در بحرانهای سیاسی نظیر تحریم و یا بحرانهای اجتماعی مانند کرونا با مشکل مواجه میکند، وابستگی در تامین بخش مهمی از مواد اولیه به خارج از کشور است.
وی ادامه داد: در صنایع تبدیلی غذایی، مواد اولیه متعددی مورد نیاز است که برخی از آنها در ایران تولید نمیشوند، در حالی که پتانسیل بالقوه تولید بسیاری از آنها در کشور وجود دارد و لذا باید این خلاء دانشی و تکنولوژیکی جبران شود تا این مشکلات رفع شود.
رئیس پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی جهاد دانشگاهی خراسان رضوی بیان کرد: پژوهشکده در سالهای اخیر به صورت متمرکز به توسعه دانش فنیهای مواد اولیه مورد نیاز صنعت غذا پرداخته است. با توجه به وجود بحران آب در کشور، تلاش شده است در حوزه مواد اولیه از تکنولوژیهای کمآببر استفاده شود و کاهش ضایعات و افزایش بهرهوری مدنظر قرار گیرد. از مواد اولیه مهمی که در صنعت غذا استفاده میشود آردها و نشاستههای اصلاحشده، بهبود دهندههای غذایی و طعمهای خوراکی هستند که پژوهشکده ما در توسعه دانش فنی تولید آنها تلاش کرده و دستاوردهای خوبی داشته است.
وی یادآور شد: اغلب نشاستههای اصلاح شده از خارج کشور وارد میشوند و بیش از ۹۰ درصد طعمهای خوراکی نیز وارداتی هستند و تنها درصد بسیار کمی از آن در ایران به تولید میرسد. طعمها شامل انواع اسانس، چاشنیها، طعمهای طبیعی و مصنوعی میشود که تنوع زیادی دارند و یکی از شاخصههای محصولات غذایی در برندهای تجاری مختلف، طعمهای اختصاصی آنهاست.
حسینی در خصوص بهبوددهندهها گفت: بهبوددهندهها از ترکیباتی هستند که از نظر تکنولوژیکی در کیفیت محصولات تأثیر میگذارند. به عنوان مثال در صنایع پخت بهبوددهندههایی استفاده میشود که بیات شدن را به تاخیر می اندازند و عمر نگهداری محصولات را افزایش میدهند.
وی گفت: مواد اولیهای که توسعه فناوری آنها در دستور کار پژوهشکده قرار گرفته، بر اساس نیازهای احصا شده از صنعت بوده است. با توجه به آنکه در قانون برنامه هفتم توسعه، بر تأمین امنیت غذایی تاکید شده، این مواد اولیه در تأمین محصولات غذایی مصرفی مردم جامعه، دارای اهمیت و اولویت هستند.