فاطمه حلاجنیا افزود: پایشهای کنترلی برای شناسایی کانونهای آفت ملخ در خراسان رضوی ادامه داشته و سطح عملیات اجرایی آن در حال گسترش است.
وی ادامه داد: هدف این اقدامات آفت “ملخ بومی” است و هنوز نسبت به شناسایی “ملخ غیربومی” و مبارزه با آن اقدامی صورت نگرفته است.
مدیر دفتر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی گفت: هر سال اقدامات پیشگیرانه برای جلوگیری از طغیان این حشره و تبدیل آن به آفت محصولات کشاورزی، در سطح وسیعی از پهنههای استان صورت میگیرد.
وی افزود: بیشترین مبارزه با آفت ملخ به ترتیب در شهرستان سبزوار با حدود ۲ هزار هکتار ثبت شده است.
حلاجنیا ادامه داد: آفت ملخ بومی در جغرافیای کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی شامل دو گونه مراکشی و ایتالیایی است.
وی گفت: رصد و پایش کانونهای ملخ که احتمال تکثیر جمعیت این حشره و تبدیل آن به آفت وجود دارد، در دستور کار جهاد کشاورزی خراسان رضوی قرار داشته و با جدیت در حال انجام است.
مدیر دفتر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی افزود: کشاورزان و باغداران باید هوشیار باشند و در صورت مشاهده تحرک آفتگونه جمعیت ملخ، هرچه سریعتر موضوع را به نزدیکترین اداره شهرستانی جهاد کشاورزی اطلاع دهند.
وی ادامه داد: اطلاعرسانی سریع و بههنگام کشاورزان، عشایر و چوپانان موجب میشود اقدام سریع و مناسبی در نخستین مرحله شکلگیری کانون ملخ انجام شده و مبارزه موثر برای ریشهکنی آفت انجام شود.
“ملخ” حشرهای زمینی و گیاهخوار با پاهای قدرتمند عقبی است که به آن توان جهشهای سریع و بلند را میدهد. این حشره در شرایط طبیعی خود آسیبرسان نیست اما هنگامی که به صورت انبوه زاد و ولد کرده و با جمعیت زیاد برای پیدا کردن غذا در مزارع و مراتع مبادرت به حمله در قالب مهاجرت جمعی میکند تبدیل به یک آفت بزرگ و زیانبار میشود.
یک میلیون و ۲۰۰ هزار هکتار کشتزار خراسان رضوی که سالانه برای تولید هشت میلیون تن انواع محصولات زراعی و باغی زیر کشت ۸۳ نوع محصول میرود بطور بالقوه منطقهای جذاب برای طغیان آفت ملخ است.
طغیان جمعیت ملخ برای بخش کشاورزی خراسان رضوی که ۲۸ درصد اشتغال و ۳۰ درصد صادرات غیرنفتی این استان را به خود اختصاص داده آفتی خطرناک و بسیار زیانبار است لذا پایش کانونهای ملخخیز و مبارزه با تبدیل آن به آفت، بطور همیشگی در دستور کار سازمان جهاد کشاورزی قرار دارد.