گرچه برای کشت محصولات نیاز به تأمین بذر به موقع است و از سویی مسئولان استان و شهرستان هم اعلام کردهاند بذر مورد نیاز محصول گندم برای کشت پائیزه گندم کاران شهرستان تأمین شده، اما متأسفانه بنیه پائین کشاورزان موجب شده که نتوانند به موقع خرید بذر را انجام دهند و عملاً این به چالشی جدی تبدیل شده است.
متأسفانه این روزها دستان کشاورزان خالی است و نمیتوانند به موقع و به اندازه نهاده بخرند و به گفته کارشناسان اگر تسهیلات دیر به دست کشاورزان برسد نوشدارویی بعد از مرگ سهراب خواهد بود.
گندم، محصولی راهبردی و استراتژیک که توسعه تولید و خودکفایی در آن به عنوان قوت غالب مردم ضرورت دارد و از سویی یکی از مهمترین محصولاتی است که در شهرستان کلات کشت میشود.
جعفر خالقی مدیر جهاد کشاورزی کلات در همین خصوص به ایسنا گفت: بذر مورد نیاز کشاورزان را در شهرستان موجود داریم و در این خصوص هیچ محدودیتی نیست، اما خود مصرفی به یک مشکل تبدیل شده است.
وی افزود: در خود مصرفی، کشاورز از سال گذشته بذر مورد نیاز را از زمین خودش برداشت میکند و یا از افراد دیگری خرید را انجام میدهد.
مدیر جهاد کشاورزی کلات اختلاف قیمت بین بذر اصلاح شدهای که جهاد کشاورزی در اختیار قرار میدهد، با قیمتی که خود مصرفی دارد را ۸۰۰۰ تومان اعلام کرد و گفت: کمبود نقدینگی موجب شده که کشاورزان به خود مصرفی روی آورند.
وی بیان کرد: هرچند سال گذشته برای رفع این مشکل مکاتباتی داشتیم، اما به نتیجه نرسید ولی مجدد امسال برای اینکه تسهیلات مورد نیاز خرید بذر به شهرستان تخصیص یابد پیگیریهای متعددی صورت گرفت.
خالقی با بیان اینکه مقرر شده میزان مصرف بذر واقعی اعلام شود تا از مسیرهای مختلف بتوانیم اعتبار مورد نیاز را برای گندم کاران جذب کنیم، گفت: امیدواریم با جذب اعتبارات، گندم کاران بتوانند به راحتی کشت و کار پائیزه خود را انجام دهند.
وی بذر مورد نیاز را به طور میانگین برای هر هکتار ۱۰۰ کیلوگرم اعلام کرد و گفت: اکنون نیاز شهرستان به ۳۰۰ تا ۴۰۰ تن بذر گندم است.
مدیر جهاد کشاورزی کلات با اشاره به اینکه خوشبختانه امسال بارشهای بسیار خوبی برای کشتهای دیم در شهرستان داشتیم، افزود: طی ۳۰ سال گذشته مانند بارشهای امسال نداشتیم.
وی با بیان اینکه اکنون بالغبر ۳۰ تا ۴۰ تن بذر برای فروش در شهرستان موجود است، تصریح کرد: بر اساس برآوردهای صورت گرفته برای اینکه کشاورز بتواند کشت گندم را انجام دهد برای هر هکتار به طور میانگین ۱۰ میلیون تومان نیاز است.
خالقی با اعلام اینکه دوره بازپرداخت تسهیلات باید یک ساله باشد، مساحت کل زمینهای قابل کشت شهرستان را ۲۲ هزار هکتار اعلام کرد و گفت: از ۲۲هزار هکتار مقداری در سال برای آیش قرار دارد و شاید در آنها ارقام دیگری مانند کنجد کشت شود ولی در بیش از ۵۰ درصد زمینها گندم کشت میشود.
وی با اشاره به اینکه هرچند سال گذشته ۲۵۰ میلیمتر بارندگی داشتیم، اما درگیر آفات طبیعی مانند باد گرم و خشکسالی در برخی از مناطق شدیم، گفت: باوجود بارش باران اما پراکنشها خوب نبود، به عنوان مثال ۶۰ میلیمتر بارش در ۳۰ ساعت بارید.
مدیر جهاد کشاورزی کلات اظهار کرد: باران زمانی سودمند خواهد بود که زمان طولانی روی زمین بنشیند، بارانهای شدید نه تنها سودآور نیستند بلکه خسارتهای بسیاری به کشاورزان و زیرساختها وارد میکنند.
وی افزود: سال گذشته به دلیل اینکه در یک مدت زمان ۲۰ روزه در اردیبهشتماه باران نیامد خسارتهای بسیاری بر گندم کاران شهرستان تحمیل شد.
خالقی با بیان اینکه امیدواریم صندوق بیمه هر چه زودتر خسارتهای وارده به کشاورزان را جبران کند، بیان کرد: سال گذشته ۱۲هزار و ۵۰۰ هکتار از زمینها معادل ۵۵ درصد زیر پوشش بیمه بودند.
وی میزان خسارتهای وارده به کشاورزان را بیش از ۵۰ درصد اعلام کرد و گفت: با توجه به اینکه کشاورزی شهرستان کلات بر پایه کشاورزی دیم است امیدواریم امسال بارشهای خوبی را داشته باشیم.
مدیر جهاد کشاورزی کلات گفت: بارشهای فروردین و اردیبهشتماه برای محصول گندم چون در این دو ماه ساقه روی و دانه روی دارد بسیار حیاتی هستند و حتماً باید آب مورد نیاز گیاه به موقع تأمین شود.