ساجد کاشفی امروز ۲۸ دیماه، در آیین افتتاح پویش مردمیسازی مدیریت مصرف با کاهش ۱۰ درصدی در بخش خانگی، اظهار کرد: موضوع اصلاح الگوی مصرف از دغدغههای بسیار مهم مقام معظم رهبری است و سال ۱۳۸۸ را سال اصلاح الگوی مصرف نامگذاری کردند.
وی افزود: مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز سیاستهای کلی اصلاح الگوی مصرف را تدوین کردند که توسط مقام معظم رهبری در سال ۱۳۸۹ ابلاغ شد و در همان سال قانون به تصویب مجلس رسید. اگر قانون اصلاح الگوی مصرف را مدنظر قرار دهیم، یکی از مترقیترین و بهترین قوانین است. در این قانون نقش بخشها و دستگاههای مختلف دیده شده، اگر همه دستگاهها به تکالیف خود در این حوزه عمل میکردند، شاید شرایط انرژی کشورمان به این مرحله نمیرسید که بهینهسازی انرژی مطالبه جدی همه دستاندرکاران و در راس همه ریاستجمهوری و مجلس قرار گیرد.
کاشفی با بیان اینکه شرکت ملی گاز در حوزه تولید نقشی ندارد، عنوان کرد: این موضوع جزو حوزه عملکردی شرکت ملی نفت است. مدیریت مصرف نیز برعهده شرکت ملی گاز نیست، بلکه وظیفه شرکت گاز پالایش، انتقال و توزیع گاز است اما با توجه به شرایط، موضوع مصرف بهینه در دستور جدی شرکت گاز قرار گرفته است. مصداق بارز آن بهسازی موتورخانهها بوده که از سال ۱۳۹۹ به شرکت ملی گاز واگذار شده است.
سرپرست مدیریت انرژی و کربن شرکت ملی گاز ایران بیان کرد: در مدت کوتاهی که از دولت سیزدهم میگذرد و به طور خاص امسال، شرکت گاز اقدامات زیرساختی را شروع کرده است. اولین اقدام صدور گواهیهای صرفهجویی گاز طبیعی است که مورد پذیرش بورس قرار میگیرد و سرمایهگذاران با انجام این سرمایهگذاری که در حوزه بهینهسازی انجام میشود، میتوانند از قبل دریافت گواهی صرفهجویی بازگشت سرمایه داشته باشند.
وی ادامه داد: این گواهی باید بازار داشته باشد و فقط برای دوره پیک قابل استفاده نباشد، به همین دلیل یکی از مفاد قانون اصلاح الگوی مصرف یعنی احیای ظرفیت ماده ۲۶ قانون در رابطه با جرایم صنایعی که بالاتر از معیار انرژی مورد نظر سازمان ملی استاندارد مصرف میکنند، مورد توجه قرار گرفته است.
کاشفی گفت: اقدامات دیگری نیز در دستور کار شرکت گاز قرار دارد. برخی اقدامات کوتاهمدت یک یا دو ساله با کمک معاونت علمی ریاستجمهوری و شرکتهای دانشبنیان دنبال میشود که یکی از آنها طرح تعویض فناوری کورههای آجری است. شیوه تامین مالی این موضوع برای سرمایهگذاران جذاب خواهد بود. اگر موفق شویم این طرح را به صورت پایلوت اجرا کنیم، میتوانیم این شیوه را که نیاز به تامین گاز حتی در فصل سرما ندارد به اقصی نقاط کشور گسترش دهیم. با این کار فتح باب و گسترش خوبی در این حوزه رخ خواهد داد.
سرپرست مدیریت انرژی و کربن شرکت ملی گاز ایران اضافه کرد: موضوع بعدی طرح پیوست انرژی برای متقاضیان گاز غیر خانگی است. یکی از روشهای نادرست در گذشته این بود که وقتی متقاضی گاز مراجعه میکرد به هر اندازه مورد تقاضایش بود، اشتراک گاز به وی میدادند. در حال حاضر متقاضی از همان ابتدا باید استانداردهای سازمان ملی استاندارد را رعایت کند تا اشتراک به وی ارائه شود.
وی خاطرنشان کرد: ما همکاری با وزارت میراث فرهنگی و گردشگری را برای طرح گردشگری سبز دنبال میکنیم و پیشنهاد دادیم مشهد به دلیل اینکه بیشترین هتلها و محلهای اقامتی را دارد، در دستور کار قرار بگیرد تا به مدیریت انرژی به عنوان یکی از ابزارهای سنجش توجه شود. طرح بهسازی موتورخانهها با قوت در حال انجام است که در این طرح شرکت گاز استان در حوزه گردشگری کار نمونهای انجام داده و منجر شده مصرف گاز در هتلها و محلهای اقامتی کاهش داشته باشد.
کاشفی با اشاره به اینکه یکی از مهمترین اقدامات شرکت گاز در زمینه بهینهسازی مصرف انرژی در سال ۱۴۰۲ همین پویش است، تصریح کرد: این پویش از چند جنبه طرح خوبی است. یکی اینکه رونمایی آن در ایام رجب اتفاق افتاده و دوم محدوده اجرای طرح بوده که برای اولین بار در کشور در استان خراسان رضوی و پایتخت معنوی کشور انجام میشود. امیدواریم این طرح در سالهای بعد به استانهای دیگر نیز گسترش پیدا کند.
سرپرست مدیریت انرژی و کربن شرکت ملی گاز ایران افزود: یکی از نکات برجسته این است که همه بازیگران این طرح برنده هستند. یک طرف مردم قرار دارند که با صرفهجویی پاداشی را در قبوض گاز خود دریافت میکنند. علاوه بر این با کمک صنعت فولاد استان ۱۰۰۰ جایزه ۲۰ میلیون تومانی با هدف بهینهسازی از جمله طرح تعویض بخاریهای قدیمی با بخاریهای با راندمان بالاست. ضلع دوم این قضیه بخش صنعتی بوده که برنده خواهد شد؛ زیرا گاز صرفهجویی شده به صنایع اختصاص پیدا میکند