اسماعیل قربانی با بیان اینکه روستای سنو با جمعیت ۱۰۴۸ نفر جمعیت از توابع بخش کاخک و زعفرانیترین روستای جهان است، اظهار کرد: روستای سنو در ۲۲ کیلومتری غرب گناباد در خراسان رضوی است.
وی خاطرنشان کرد: «نظام زراعت زعفران مبتنی بر پایه قنات» در این روستا توسط سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد(فائو) به ثبت جهانی رسیده است.
سرپرست مدیریت جهاد کشاورزی گناباد افزود: این روستا ۵ معیار نقش زعفران در امنیت غذایی و معیشت خانوارهای روستایی، تنوع زیستی کشاورزی، دانش محلی و بومی و سنتی، فرهنگ و نظامهای ارزشی و سازمانهای اجتماعی و چشماندازهای طبیعی و گردشگری کشاورزی را داشته است.
وی اظهار کرد: حدود ۷۰۰ هکتار از زمینهای زیرکشت زعفران مربوط به روستاهای سنو، موسیرز، خانیک و سرآسیاب شهرستان گناباد، از چشمه آب روستای سنو سیراب میشود که ۵۰۰ هکتار آن مربوط به مزارع این روستا است.
قربانی در ادامه با اشاره به اینکه تاریخچه وجود زعفران در جهان به ۳۰۰۰ سال پیش و خاستگاه اصلی آن به ایران برمیگردد، گفت: از اینرو داشتن یک موزه زعفران در روستای جهانی زعفران هم خالی از لطف نیست به طوری که نخستین موزه زعفران کشور سال ۱۳۹۱ در محل حمام تاریخی این روستا که قدمتش به دوران صفویه میرسد، راهاندازی شده است.
وی بیان کرد: در این موزه ابزارها و وسایل قدیمی و نحوه کاشت، داشت، برداشت و پس از برداشت گل زعفران با مقیاس طبیعی به نمایش گذاشته شده است که در طول سال گردشگران زیادی هم دارد.