حسین ابراهیمی کُردیانی دوم آذرماه، در افتتاحیه دومین همایش علمی سربداران که در تالار همایشهای بینالمللی بیهقی، دانشگاه حکیم سبزواری برگزار شده بود، افزود: این دیار دارای پیشینهای ارزشمند تاریخی و فرهنگی غنی با وجود مفاخر، مشاهیر، محققان، دانشمندان و ادیبان در طول تاریخ است.
وی با بیان اینکه علما، اساتید پژوهشگران با پیشینه دیار سربداران بیش از پیش آشنایی دارند، اظهار کرد: سبزوار مهد دلیرمردان غیرت از جنس آزادگی، عدالت، فقه، جوانمردی و غیرت است.
معاون استاندار و فرماندار ویژه سبزوار خاطرنشان کرد: قیام سربداران برگ زرینی بر تارک افتخارات ایران متمدن است که از قرنها پیش تا به امروز همواره در عرصههای مختلف خوش درخشیده و این درخشش همچنان تا به امروز ادامه دارد.
وی با بیان اینکه حماسه سربداران با داشتن فرهنگ و آیین آرمانی و الگوی اسلامی مبتنی بر فرهنگ غنی تشیع، گویای استقامت مردم دیار سربداران است، تصریح کرد: قیام سربداران حماسه منحصر به فرد و جاودانی است که با بازگشایی زوایای متعدد، این ظرفیت بینظیر دیار سربداران همواره با فرازهای بلند پایداری و عزت و غیرت آشنا بوده است.
ابراهیمی کُردیانی عنوان کرد: بازخوانی و بازنشر قیام سربداران در دومین کنگره ملی که توفیق برگزاری آن را اکنون به دست آوردهایم، کمک مؤثری بر احیای ظرفیتهای تمدنی این دیار و آشنایی نسلهای جدید با این ظرفیتها خواهد داشت.
وی خاطرنشان کرد: برگزاری این کنگره برای بزرگداشت یکی از انقلابهای مهم اثرگذار تاریخ خراسان و دیار سربداران است، قطعاً این کنگره با همتی که پژوهشگران و اساتید مجموعه دانشگاه حکیم سبزواری در ارائه مقالات علمی و زنده کردن این تاریخ ارزشمند دارند در اشاعه تاریخ دیار سربداران در اذهان نسلهای آینده اثرگذار خواهد بود.
دبیر کمیته علمی دومین همایش ملی سربداران در ادامه این نشست اظهار کرد: بررسی و واکاوی ریشهها و سیر تشیع در سبزوار از سدههای آغازین هجری تا سدۀ هشتم هجری از دغدغههای اندیشمندان، پژوهشگران و استادان دانشگاه حکیم سبزواری برای برگزاری این رویداد ملی بود.
محسن الویری افزود: قیام سربداران هرچند در سده هشتم هجری روی داد، اما پیشینه شکلگیری آن به سدههای پیش از آن بر میگردد. همچنین دومین همایش سربداران با یک رویکرد ریشه شناسانه سیر تشیع را در این ناحیه تا سده هشتم هجری قمری موضوع خود قرار داده است.
الویری اعضای کمیته علمی همایش را متشکل از اسلام شناسان و شیعه شناسان مطرح کشور ذکر و عنوان کرد: مقالاتی که پذیرفته شده است در مجموعه مقالات همایش منتشر خواهد شد و از ۴۰ مقاله ارائه شده نیز ۱۵ مقاله دفاع شده است.
در پایان افتتاحیه دومین همایش علمی سربداران از کتاب زیست اجتماعی مردم سبزوار در پرتو آموزههای اهلبیت (ع) تا پایان قرن نهم هجری نوشته دکتر فرشته کوشکی به عنوان دستاورد این کنگره با حضور امام جمعه محترم سبزوار و نماینده مردم سبزوار و دیگر مسئولان این شهرستان رونمایی شد.
نهضت سربداران، حرکت مردمی و آزادیبخش شیعیان خراسان در قرن هشتم هجری است که پس از ۱۲۰ سال چیرگی قوم تاتار و مغول بر ایران و بسیاری از مناطق آسیا، از روستای «باشتین» در منطقه تاریخی سبزوار آن روز علیه ستم بیگانگان مغول آغاز شد.
ساکنان روستای باشتین که از زیادهخواهی و گستاخی مأموران حاکم مغولی خراسان به ستوه آمده بودند، مأموران مغول را مجازات کردند. آنها سپس با شعار «سر به دار میدهیم تن به ذلّت نمیدهیم» سپاه حاکم مغول را در آن ولایت شکست دادند. قیام به سرعت گسترش یافت و سربداران پس از تصرف شهر سبزوار، حکومت خود را تأسیس کردند.
نخستین همایش ملی سربداران در سال ۱۳۹۴ به میزبانی دانشگاه حکیم سبزواری به بهانه هفتصدمین سالگرد این نهضت برگزار شد و اینک پس از ۸ سال دومین همایش ملی سربداران در دو بخش علمی و آیینی برگزار خواهد شد که بخش اجلاسیه امروز در دانشگاه حکیم سبزواری برگزار شد و بخش آیینی آن نیز عصر امروز در روستای تاریخی باشتین خاستگاه نهضت سربداران در شهرستان داورزن برگزار خواهد شد.