احسان زهرهوندی اعلام این خبر افزود: یادگاری نویسی بر بدنه بناهای تاریخی از قدیم مرسوم بوده است، گاهی این یادگار نویسیها با خط خوش از اشعار و روایات با موضوع دل نوشته، پند، حکایت و یا روایت بزرگان و مشاهیر است که به مرور زمان به بخشی از هویت فرهنگی و مکتوب بنا میپیوندد و صد البته چنین یادگار نوشته را نمیتوان با بحث وندالیسم و خدشه بر آثار تاریخی یکسان انگاشت.
وی ادامه داد: پارهای از این دستنوشتههای مشهود در بدنه مزار قطبالدین حیدر، حاوی اطلاعات اجتماعی، اقتصادی، مذهبی و ادبی مهمی بوده که انعکاسی از حوادث و وقایع زمان خود هستند و همچون اسنادی ارزشمند ناگفتههایی درباره زمان تاریخی خود دارند که اکثر یادگار نوشتههای کشف شده در مزار قطبالدین حاوی اطلاعات تاریخی مهمی هستند و به زودی مستندسازی و مطالعات پژوهشی آنها شروع خواهد شد.
معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان رضوی تصریح کرد: بیشتر موضوعات این دستنوشتهها شامل اشعار، نوشتههای ترکیبی، اسم نویسنده و تاریخ، شرح حال نویسی، تمرین خط و تعدادی یادگار نگاره با نقوش مختلف بر روی دیوارهای گچی مزار است و همچنین تعدادی سنگ قبر ارزشمند مربوط به حدود ۲۵۰ سال که در ازاره بنا نصب شده بود نیز شناسایی شد.
وی گفت: وجود بنای ارزشمند مزار قطبالدین حیدر و یادگاریها و دست نوشتهها حکایت از ارادت و توجه تعداد زیادی از شخصیتها و مردم به این مزار بوده و خود گویای مقام والای این شخصیت است که با مطالعه یادگاریها و دست نوشتههای مزار قطبالدین حیدر میتوان به درجه و اعتقاد صاحبان دست نوشتهها پی برد.
زهرهوندی افزود: کشف دعا نوشتهای کاغذی در زیر لایههای گچ، از دیگر اسناد ارزشمند این مزار است که مضمون نوشتهها در حال مطالعه و بررسی است.