دکتر سیف سهندی در خصوص توسعه صنعت گیاهان دارویی، اظهار کرد: استان خراسان رضوی یکی از بخشهای مهم کشور در زمینه گیاهان دارویی از جمله زیره و زعفران است که این محصولات اساسی، پتانسیل خوبی برای توسعه دارند. هدف ما از بازدیدی که از استان خراسان رضوی داشتیم این بود که این محصولات را شناسایی کنیم، با فناوران این حوزه بیشتر در ارتباط باشیم، برنامههای آنها را دریافت و تا جایی که میتوانیم حمایت کنیم تا این زنجیره ارزش در گیاهان دارویی شکل بگیرد.
وی با بیان اینکه سند ملی گیاهان دارویی و طب سنتی یک سری اهداف اقتصادی دارد، عنوان کرد: در حال حاضر گیاهان دارویی کمتر از ۲ میلیاد دلار ارزشآفرینی دارند که ۷۰۰ میلیون دلار آن به صورت فرآورده خام صادرات میشود. اگر این محصولات خام فرآوری شوند، میتواند ارزش افزوده بالایی داشته باشد. زمانی که اهداف سند ملی نیز تحقق پیدا کند، میتواند ۱۵ میلیادر دلار در کشور ارزشآفرینی داشته باشد و اگر فناوری را در این حوزه تزریق کنیم، به ۲۵ میلیارد دلار نیز خواهد رسید. توسعه بازار داخل و بینالملل میتواند کمک زیادی کند، فناوری نیز میتواند باعث افزایش بهرهوری شود.
رئیس ستاد توسعه علوم فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی افزود: ما گیاهان دارویی را فقط داروی گیاهی نمیبینیم، در صنایع مختلفی از جمله آرایشی و بهداشتی، اسانس و عصاره و افزودنیهای غذایی نیز بازار بزرگی در دنیا دارند و ما میتوانیم براساس توانمندی این بازار را کسب کنیم، به شرط اینکه تمام بخشهای مختلف با هم هماهنگ و دارای اهداف مشخص باشند و با برنامهریزی و هماهنگی فرادستگاهی به این هدف برسیم.
سهندی گفت: در حال حاضر کلاله زعفران صادر و گلبرگهای آن دور ریخته میشود، در حالی که منبع غنی از ترکیبهای آنتیاکسیدانی و آنتوسیانین، مولد رنگ آبی، هستند. ما این منبع خدادادی را دور میریزیم، اما مشاهده کردیم که این دانش فنی را توسعه دادند و حتی به صورت نیمهصنعتی تولید کردند و فروختند.