حمدرضا اورانی در نشست کمیسیون تجارت این اتاق افزود: متاسفانه تولید و صادرات در برخی از محصولات کشاورزی اشباع شده است اما برخی متوجه این مهم نیستند و با اقداماتشان از یکسو تولیدکننده و صادرکننده قدیمی را از پا درمی آورند و از سوی دیگر، خود نیز نتیجه ای کسب نمی کنند.
وی یادآور شد: هم اینک ۱۰۷ هزار هکتار از مساحت خراسان رضوی زیر کشت پسته است که از این رقم ۳۸ هزار هکتار هنوز به بار ننشسته و با این حال با مازاد این محصول مواجه هستیم، در حوزه صادرات زعفران بیش از ۶۰ صادرکننده فعال هستند که متاسفانه بعضا با یکدیگر رقابت منفی دارند.
وی ادامه داد: این در حالی است که در سایر کشورهای دنیا شرکت های بین المللی ایجاد می شود تا صادرات تقویت شده و پایداری آن مورد توجه قرار بگیرد، حال اگر ما نیز به دنبال صادرات پایدار هستیم باید رقابت های منفی را کنار بگذاریم.
رئیس کمیسیون تجارت اتاق بازرگانی خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: سازمان توسعه تجارت در سال جاری یک میلیارد و ۵۶۵ میلیون دلار برای استان خراسان رضوی سهمیه صادراتی قائل شده است که با پیگیری و تلاش فعالان حوزه تجارت خارجی، دستیابی به این عدد دور از انتظار نیست.
محمدحسین روشنک افزود: به منظور تحقق این امر و دستیابی به ظرفیتهایی که در بخش تجارت خارجی استان ترسیم شده، الزاماتی تدوین شده است، البته بعضا این جنس الزامات می تواند به سطح ملی نیز تسری پیدا کند اما فعلا آنچه جمع بندی شده با نگاه ویژه به استان بوده است.
وی ادامه داد: بسته پیشنهادی مذکور ابتدا مشتمل بر ۳۴ بند بود که در ۱۶ تیر ۹۴ به کارگروه توسعه صادرات استان ارجاع و چکش کاری شد. البته این موارد قبل از آن در اتاق بازرگانی مطرح و مصوب شده بود. در حال حاضر مصوبه کارگروه توسعه صادرات، ۵۸ بند دارد که هر یک مساله ای را پیگیری کرده و وظیفه هر سازمانی را نیز مشخص نموده است.
روشنک اضافه کرد: نکته قابل توجه آن است که این مصوبه به تصویب هیات دولت و شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی نیز رسیده است. حال سوال اینجاست که چرا علی رغم در اختیار داشتن چنین بسته ای، هنوز آن طور که باید و شاید نتوانسته ایم به نتیجه دلخواه دست یابیم.
رییس کمیسیون تجارت اتاق بازرگانی خراسان رضوی گفت: کمبود واگن یکی از اساسیترین مشکلات پیش روی توسعه صادرات استان است، علی رغم تاکیدات بسیار بخش خصوصی، متاسفانه در این حوزه اقدامی صورت نگرفته است. این موارد باید به استاندار منعکس شود.
روشنک در ادامه به تشریح رویه های غلطی در حوزه تامین واگن صادراتی پرداخت که تشدید فساد در این بخش و افزون شدن هزینه ها را در پی داشته است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود عنوان کرد: در حال حاضر ما نمی توانیم هیات تجاری به کشورهای همسایه اعزام کنیم و یا از هیات تجاری کشورهای مختلف دعوت به عمل آوریم. به همین دلیل برگزاری همایش و نمایشگاه ها در شرایط فعلی بسیار دشوار است، بنابراین برگزاری وبینار یکی از راهکارهایی است که در حال حاضر باید مدنظر قرار گیرد.
روشنک بر اهمیت پیگیری همه ظرفیتهای موجود در راستای حمایت از بخش صادرات و توسعه تعاملات بین المللی با هدف ارتقای بازارهای هدف تاکید کرد و گفت: سازمان صمت باید متولی اصلی وبینارها باشد تا ساماندهی لازم را به منظور حصول نتیجه، داشته باشد.