حسین محمدیان با اشاره به از سرگیری روابط ایران و عربستان و تاثیر مستقیم این موضوع بر روابط تجاری میان دو کشور، اظهار کرد: امیدوارم که مسئولین درس بزرگی از این مساله گرفته باشند، چند سالی که روابط ما با عربستان و کشورهای حوزه خلیج فارس دچار تنش شد، اقتصادمان آسیبهای زیادی از این موضوع دید.
وی ادامه داد: ما باید تلاش کنیم موضوعات اقتصادی را از بحثهای سیاسی جدا کنیم، طبیعی است که در روابط کشورهای مختلف تنش و اختلاف به وجود میآید و کشورها نسبت به یک مساله با توجه به منافع ملی خود مواضع مختلفی را در پیش میگیرند اما این موضوع نباید در روابط اقتصادی آنها تاثیر بگذارد.
عضو هیات مدیره اتحادیه صادرکنندگان خراسان رضوی با بیان اینکه امروز در سطح کلان نظام بین الملل هم میبینیم چین وآمریکا با هم تنش دارند اما این اختلافات باعث نمیشود دو کشور روابط اقتصادی خود را با یکدیگر قطع کنند، گفت: روابط اقتصادی سالیان سال طول میکشد تا شکل بگیرد و قطع یکباره آن آسیب جدی به منافع کشور میزند.
این فعال اقتصادی در ادامه با اشاره به نقل قولی از مرحوم آیتالله هاشمیرفسنجانی مبنی بر اینکه ایران و عربستان همچون دو بال یک کبوتر هستند و هر زمان این دو بال با هم کار خود را درست انجام دهند باعث ارتقای کشورهای مسلمان میشوند، اظهار کرد: ایران و عربستان هرکدام قابلیتهای خاص خود را دارند و ما باید تلاش کنیم این دو بال در کنار هم قرار بگیرند تا هر دو کشور آسیب کمتری ببینند.
محمدیان درخصوص پتانسیلهای اقتصادی خراسان رضوی برای ایجاد روابط تجاری با عربستان، خاطرنشان کرد: عربستان با توجه به سیاستگذاریهای چند سال اخیر از بابت افزایش قیمت نفت توانسته زیرساختهای خیلی خوبی را برای افزایش روابط تجاری فراهم کند، قطعا یکی از این ظرفیتها میتواند در حوزه توریست به خصوص در شهری مثل مشهد باشد.
عضو هیات مدیره اتحادیه صادرکنندگان خراسان رضوی بیان کرد: در دورهای که روابط دو کشور دوستانه بود در سال حدود ۳ میلیون زائر از عربستان و کشورهای حوزه خلیج فارس به مشهد داشتیم، حالا قطعا برقراری این ارتباط برای دو کشور میتواند بسیار مفید باشد.
وی با بیان اینکه در خراسان رضوی منابع معدنی بسیار زیادی داریم که میتواند مورد استفاده عربستان قرار بگیرد، بیان کرد: اما مهمترین مساله، امنیت خلیج فارس است که با بهبود روابط ایران و عربستان در حوزه خلیج فارس هم قطعا منافع زیادی برای کشور ما رقم خواهد خورد.
محمدیان با تاکید بر توسعه ارتباطات تجاری میان عربستان و مشهد، گفت: ما به عنوان اولین قدم باید هرچه سریعتر بین اتاقهای بازرگانی مشهد و یکی از شهرهای عربستان مانند مکه، مدینه و یا ریاض سفر داشته باشیم، این سفرها میتواند زمینهساز خیلی از مسائل باشد چراکه عدم ارتباط با عربستان طی سالهای اخیر باعث شده تا ما خیلی از پتانسیلهای این کشور آگاهی نداشته باشیم، تجار عربی هم نمیدانند ما در استان چه ظرفیتهایی داریم که میتواند مورد استفاده آنها قرار بگیرد.
این فعال اقتصادی اظهار کرد: عربستان یکی از مصرف کنندگان عمده مس در منطقه و ایران یکی از تولیدکنندگان بزرگ مس در دنیا است، ما از لحاظ معادن مس در دنیا رتبه چهارم را داریم و قطعا برای سرمایهگذاری عربستان در ایران در بحث اکتشاف و توسعه معادن به خصوص معادن مس و آلومینیوم که مورد نیاز این کشور است میتوانیم از سرمایهگذاری عربستان و کشورهای مسلمان اطراف استفاده کنیم.
وی افزود: از طرف دیگر ما نیز مشتری محصولات پتروشیمی هستیم که عربستان آن را تولید و به دنیا صادر میکند. البته در کنار اینها قطعا زمینه فعالیت در بحث توریسم و سایر صنایع هم ظرفیت بسیار خوبی است. به خصوص اینکه ظاهرا عربستان در بحث انرژیهای نو و پاک سرمایهگذاریهای خوبی انجام داده که میتوانیم از آن بهره ببریم.
محمدیان با تاکید بر اینکه بخش خصوصی ما باید فعال باشد، چراکه اقتصاد و بازرگانی در هیچ جای دنیا خیلی معطل بحثهای سیاسی نمیشود، ادامه داد: در روابط اقتصادی مهمترین مساله بحث سود است و در همین رابطه اتاق بازرگانی مشهد با توجه به احتمال افزایش حضور زائران عرب زبان در این شهر به واسطه وجود بارگاه منور رضوی، میتواند برای آغاز روابط تجاری با اتاق بازرگانی عربستان پیش قدم شود که این مساله میتواند نقطه عطفی جهت بهبود روند توسعه و افزایش شاخصهای اقتصادی در خراسان رضوی باشد.